Tecnologies de la Informació i Mercat de Treball


Article per la Revista Valors, març de 2014.

Quines són les conseqüències de l’augment exponencial de les tecnologies de la informació? Aquest és un debat apassionant perquè subratlla el món extraordinàriament canviant en el què vivim. De fet, hi ha qui afirma que el canvi tecnològic provocarà canvis sense precedents en el mercat de treball del futur. Fins al punt que podria donar-se un efecte substitució en el que màquines i robots substitueixin una part important dels treballadors.

L’argument és el següent, la revolució industrial va provocar un canvi tecnològic que fonamentalment va alliberar moltes de les nostres limitacions físiques. D’aquesta manera,  la industrialització va multiplicar les capacitats productives multiplicant i eixamplant el treball intensiu i rutinari. En canvi, avui, l’extensió de les tecnologies de la informació allibera no les nostres limitacions físiques sinó les pròpies limitacions mentals. Dit d’una altra manera, la tecnologia digital substitueix i multiplica les capacitats cognitives dels humans. Aquest és l’argument principal d’un llibre provocador i molt recent de dos economistes del MIT als Estats Units, “The Second Machine Age”. Els autors defensen que les tecnologies de la informació augmentaran la productivitat i canviaran radicalment l’estructural del mercat de treball. Els robots ja no seran estranys sinó que formaran part de la nostra vida quotidiana.  

Aquesta transformació, segons els autors, estaria marcada per la proliferació de les tecnologies de la informació, la intel•ligència artificial i la connexió digital en xarxa. El detonant d’aquests canvis, és clar, seria el creixement exponencial de la computació i la digitalització de la informació. Martin Wolf, un influent economista i articulista del Financial Times, ha suggerit que aquests canvis caracteritzaran un dels moments crucials de la humanitat. De fet, ja hi ha exemples que apunten en aquesta direcció. Les noves ulleres de Google, que ràpidament seran objecte de consum, integren la visió humana amb la xarxa digital. Per altra part, els cotxes sense conductors, automatitzats mitjançant algoritmes, són un altre exemple de les tecnologies de la informació. El tret característic d’aquesta transformació és una major integració entre tecnologia i processos cognitius mitjançant algoritmes de reconeixement del comportament humà. Internet 2.0, l’anomenat internet de les coses, és un altre bon exemple del mateix. La meravellosa pel•lícula “Her”, ara mateix als cinemes, és un altre exemple que porta a l’extrem les interaccions entre tecnologia, emocions i processos cognitius.

Aquests canvis poden tenir implicacions a diferents nivells: un increment de la productivitat general però probablement un augment de les desigualtats. Són molts els qui assenyalen que l’ús intensiu de les tecnologies de la informació pot contribuir a l’augment les desigualtats salarials. Perquè els treballadors creatius multiplicaran les seves capacitats cognitives i això serà premiat en forma de salaris més alts, però els treballadors rutinaris en sectors de poc valor afegit seran expulsats del mercat de treball i substituïts per robots. De manera que els seus salaris podrien disminuir considerablement, fins al punt de ser més barata la contractació de robots. El cotxe de Google, per exemple, només ha patit un parell d’accidents, menys que la mitjana quan el conductor és humà, i un dels accidents va ser un cop per darrere. 

Dit tot això, evidentment aquesta és una caricatura dels canvis que vivim. Hi ha també qui assenyala que de fet no es tracta d’un segon canvi tecnològic sinó d’un procés gradual de transformació. Economistes com David Autor, també del MIT, han posat en dubte que l’ús de les tecnologies de la informació realment suposin una discontinuïtat tan radical. Però en tot cas, és cert que els processos cognitius interactuen avui com mai ho havien fet amb la tecnologia. Per tant, això obliga a repensar tant el sistema educatiu com el mercat de treball i la política del futur.

Podeu llegir la segona part d'aquest article aquí: Tecnologies de la Informació i Mercat de Treball IIComentaris