La geografia electoral de BarcelonaQuina va ser la distribució geogràfica dels votants dels diferents partits a la ciutat de Barcelona a les darreres eleccions? És possible observar regularitats en la distribució dels votants? Aquest és l’objectiu dels mapes que presento aquí. La importància de la geografia electoral és cada vegada més evident. Podeu consultar, per exemple, aquest laboratori de ciència política espacial de la Universitat de Stanford.  

Analitzar la distribució geogràfica dels votants amb un nivell tan baix de desagregació és un exercici interessantíssim perquè permet filar molt prim. Les enquestes postelectorals no sempre són fiables perquè és fàcil ocultar el vot real. En canvi, aquestes són dades geogràfiques funcionen com un microscopi: permeten arribar gairebé fins cadascun dels carrers de les ciutats.  

Les dades fan referència al % de vot per a cada partit en cadascuna de les seccions censals de Barcelona (observeu la llegenda en cada mapa, i tingueu en compte que varia en funció de cada partit). Els patrons i les diferències en la distribució espacial dels votants són evidents. Hi ha multitud de fenòmens que mereixen atenció a Barcelona.

Per exemple la concentració geogràfica dels votants del PP a la part alta de la Diagonal, els bons resultats que encara obté el PSC als districtes censals de barris populars com Nou Barris o els magnífics resultats de ERC i ICV a les seccions censals de Gràcia. Per només comentar-ne alguns.  

Metodologia:
Per elaborar aquests mapes he compartit dades amb en Marc Belzunces (geòleg i un apassionat dels mapes). Llegiu també la seva interessantíssima entrada al seu blog, que és portada a Vilaweb. Les dades amb les geo-referències que utilitzem provenen de la informació cartogràfica de l’Idescat

Nota:
Per alguna raó blogger no suporta algunes de les imatges i alguns dels mapes s'han corromput. Actualitzaré la pàgina tan aviat com pugui, mentrestant deixo aquelles imatges que s'han conservat bé. 

Comentaris