Plataforma per Catalunya arriba a MataróEntrevista per la Revista Capgròs:

- T'ha sorprès l'entrada de PxC a l'Ajuntament de Mataró? Sembla que ha agafat tothom a contrapeu...

Malauradament no és un fet sorprenent l’entrada de PxC a l’Ajuntament. Els resultats a Mataró a les eleccions autonòmiques del novembre ja indicaven la més que probable entrada de PxC a l’Ajuntament. Ha agafat a contrapeu els partits polítics, però hi havia senyals anteriors que ho anunciaven. El que és sorprenent és que alguns partits, després de les autonòmiques, van fer com si el risc de la PxC no anés amb ells.

- Quins motius creus que han dut més de 4.000 mataronins a votar aquest partit?

Plataforma per Catalunya és un partit que explota electoralment la por i la inseguretat davant la immigració mitjançant la demagògia i les mentides. Cal tenir en compte els factors estructurals que possibiliten l’ascens de PxC: un context de greu crisis econòmica, taxes d’atur elevades, falta de lideratge dels partits polítics i desafecció envers la política de la ciutadania. En aquestes condicions el discurs polític de PxC és extremadament simplista però terriblement efectiu: la culpa és dels que vénen de efora. PxC ha fet una campanya “underground” absolutament demagògica centrada en activar un vot que és més emocional que no pas ideològic. És per això que és fonamental no culpabilitzar els votants de PxC sinó en tot cas l’estratègia electoralista i demagògica dels seus representants.

- Consideres que la gestió del fet migratori feta pels partits de govern ha estat massa evasiva i això ha motivat el creixement d'un partit com aquest?

Els partits polítics han de parlar amb rigor i responsabilitat sobre immigració. Mataró ha estat històricament una ciutat receptora d’immigració. La immigració és un fenomen altament positiu i beneficiós per Mataró, ho ha estat sempre, però també suposa reptes innegables. Reptes sobretot pel que fa a la cohesió social i el relligar urbanísticament tots els barris de la ciutat. Aquests reptes no es poden obviar. Mataró va créixer desordenadament els anys 60´s i 70´s amb la onada immigratòria de llavors, ara en canvi toca créixer ordenadament amb cohesió social i cohesió urbana. Aquest és avui un dels principals reptes que els partits polítics han d’afrontar. Amb una bona gestió política i social la immigració ens ajudarà a sortir de la crisis actual, però cal tenir presents aquests reptes. Els partits polítics no han d’evitar el debat sobre immigració; però aquest debat s’ha de fer amb responsabilitat, arguments i contraposició de propostes.

- Més enllà de Rocafonda i Cerdanyola, també han tret bons resultats a barris amb molt poca immigració com la Llàntia. Per què?

Els resultats assenyalen que PxC guanya vots de dos tipus de fonts: votants tradicionals d’altres partits que s’han decantat ara per PxC i votants que provenen de l’abstenció. Per un costat hi ha ciutadans que viuen molt directament el fenomen migratori en aquells barris on es concentra la immigració. És en part un xoc d’onades migratòries: en un context de crisis econòmica hi ha ciutadans que perceben amenaçat el seu estatus econòmic . I l’estratègia de PxC és treure profit electoral d’aquestes inseguretats tot creant un culpable: la immigració. Les dades indiquen que a Mataró, i a Catalunya, PxC ha guanyat un gran número de vots en aquelles àrees on l’atur ha augmentat significativament. A més, hi ha estudis fets en altres països que assenyalen que el xoc d’onades migratòries és terreny abonat pel creixement del populisme. I per un altre costat, PxC també guanya vots entre ciutadans que en altres eleccions s’havien abstingut i ara expressen el seu descontentament amb un vot que té més un component d’insatisfacció i de protesta genèrica.

- Fins a quin punt l'entrada PxC a Mataró està relacionat amb l'augment de vots del partit xenòfob a tot Catalunya, o és una qüestió més específica de la nostra ciutat?

No és ni molt menys un problema específic de Mataró. Això ens ho hem de treure del cap perquè és totalment fals. No ens hem d’avergonyir de Mataró sinó tot el contrari. L’ascens de l’extrema dreta populista i xenòfoba és un fenomen que, lamentablement, es dóna a tot Europa. No estem sols en això. Ho vam veure recentment a les eleccions a Finlàndia, passa el mateix amb el FN a França, el BNP al Regne Unit, a Holanda, a Itàlia etc. La crisis econòmica colpeja molts països europeus i hem vist que els factors estruturals que fan possible l’emergència de l’extrema dreta es reprodueixen arreu.

- Quin paper creus que haurien de jugar la resta de partits ara que Plataforma està al consistori? Deixar-los de banda o tenir-los en compte?

Els partits no han de tenir por a debatre seriosament qualsevol proposta política. L’únic límit ha de ser entre els partits demòcrates, tots menys PxC, i els partits xenòfobs. És crucial deixar en evidència la demagògica i les mentides de PxC fent servir el pes de la raó, els arguments i el debat polític seriós. I des de la ciutadania podem i hem d’exigir rigor i responsabilitat als partits polítics. Els partits polítics no es poden permetre el luxe del “bonisme” i fer com si aquest problema no existís però tampoc la irresponsabilitat de caure en l’electoralisme tot flirtejant amb el populisme. I per altra part els ciutadans també hem de ser responsables; no n’hi ha prou amb gestos estètics d’indignació sinó que cal treballar per la cohesió de Mataró. Increpant o culplabilitzant els votants de PxC no aconseguirem res.

Comentaris