Margarit a Madrid


El poeta i arquitecte Joan Margarit ha visitat avui la llibreria Rafael Alberti de Madrid i ha recitat una breu selecció de poemes del seu darrer llibre “Casa de Misericòrdia”. Ha estat emocionant escoltar els seus versos dits amb veu reposada i greu. La llibreria era plena a vessar i uns quants ens hem quedat a peu dret, observant la silueta de Margarit des de darrere les escales.

Bona part dels poemes els ha recitat en castellà, traduïts per ell mateix, excepte tres o quatre on diria que no ha pogut resistir la necessitat de llegir-los primer en català. Abans de cada poema feia una brevíssima i precisa introducció suficient per anar descobrint els fils conductors de la seva obra: la postguerra i els amors per carta dels seus pares; el naixement i els fills; la traumàtica mort de la seva filla Joana; la llum davant la immensa foscor de la nit; la poesia mateixa com a refugi contra la intempèrie; els viatges i el retorns; el record dels amors passats; la música i els murs de gel i, finalment, també l’amistat. Margarit ha acabat recitant de memòria una Parábola de Machado dedicada al seu amic llibreter.

Com explica ell mateix a l’epíleg “Casa de Misericòrida” és fruit del neguit “cuando uno se pone a pensar en la dureza que puede llegar a alcanzar la vida de las personas y en los pocos recursos que tenemos para hacer frente a todo tipo de pérdidas y fracasos”. La poesia de Margarit desborda identificació vital, amb les ferides al descobert –“No-res en el nord gèlid de l’agulla”-, però malgrat tot conserva una càlida distància i fins i tot una certa esperança fonamentada en l’experiència viscuda –“Hi ha un home dret davant la dàrsena. Després del temporal, assumides les pèrdues i ja amarrats els grans dolors erràtics, el millor lloc per esperar és el port”-. Al marxar l’home que davant meu comprava l’edició bilingüe li ha comentat al llibreter “muy bien eh, es espléndido este tipo”.

Comentaris

Hashito ha dit…
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Hashito ha dit…
Hola Cesc! Soc en Xavi, el amic del pablo a barna. No sabía que teníes un bloc, i mira que m'agrada llegir els pensaments dels altres.
Espero ser un habitual en els propers mesos, fins aviat!!
Hashito ha dit…
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Cesc Amat ha dit…
Hola Xavi, doncs bo retrobar-te per aquí. No sabia que tenies blog. Ara el Pablo també s'ha passat al club... vinga, vagi tot bé!
Hashito ha dit…
de fet no tinc blog, pero participava en un, i tinc aquest usuari per commentar sense escudarme al anonimat. Et seguiré!