La marcaLa marca que tots portem clavada. Perquè per molt que ens hi esforcem ningú és del tot senyor de la pròpia vida. Coleman Silk va lluitar amb obstinació per aconseguir la llibertat però unes paraules absurdes i descontextualizades l'acaben condemnant. Ell que va treballar sempre per imposar el rigor i l'excel·lència pateix en pròpia carn els vicis i les gelosies d'una comunitat tancada i endogàmica. Mentre que en Les Farey ha lluitat al Vietnam, ha mort en vida al Vietnam, i ara és incapaç d'estimar; també pateix en pròpia carn la incomprensió de la comunitat. Els poderosos l'han obligat a matar i ara li donen dos-cents dòlars perquè agafi l'autobús de tornada. Convertit en assassí que acaba pescant en solitari en un estany de glaç.
La Delphine ha marxat de París, fugint d'una família aristocràtica i anquilosada, per doctorar-se a Yale i convertir-se en cap del departament de literatura clàssica als vint-i-nou anys. Però és una dona sola. Una brillantíssima acadèmica que escriu anònims al New Yorker buscant amants. Buscant algú com en Coleman Silk, el qual ella mateixa ha denunciat, perquè mai s'atrevirà a reconèixer que n'està enamorada. I la Faunia, la dona que ha sobreviscut des de jove totes les vicissituds imaginables. La dona analfabeta capaç de munyir les vaques i rentar la taca de sang després del suicidi. La dona que ha vist morir els fills i és perseguida per l'ex-marit. La dona que no fa preguntes i escolta a Coleman Silk.
Aquests són els personatges de "La marca de l'home", una excel·lent novel·la de Philip Roth. Cadascú amb la seva marca, la seva força i els seus secrets al fons de l'estany. Cadascú amb contradiccions indefugibles i esquerdes insondables. Tan sols un mortífer trepant de cinc centímetres és capaç d'obrir el glaç i pescar peixos dins la foscor. El de sis centímetres ja no serveix. Cap altra cosa és d'utilitat per un home sol; un home que ha vist morir els fills i ha matat la seva dona. Quan Coleman Silk és finalment abatut per la misèria havent dedicat tots els seus esforços a superar un obstacle darrere un altre. Només el jazz del Nova York dels anys 50's i l'amor de la Faunia serveixen com a consol. I al cementiri la presència de la germana bondadosa fent de testimoni de la mare abandonada. La tremenda irreverència de la complexitat humana.

Comentaris

Judith ha dit…
Hi ha una adaptació en cinema d'aquesta novel·la de fa un parell d'anys, amb la Nicole Kidman i l'Anthony Hopkins, però no li fa cap justícia al llibre.
Anònim ha dit…
La tienda en Casa os ofereix:

El ProMASometre!!!!

S'ha acabat el fer política convencial, arriba el nou ProMASometre amb el qual podràs fer promeses electoralistes, sense cap ni peus, estimant Catalunya però deixant-la sense un duro.

Que algú engega una acció al voltant de la vivenda social... ProMASometre t'en ofereix una vivenda per a tú si tens quatre fills i la segona residència a Platja d'Aro si arribes a vuit fills.

Que algú et diu que pactaràs amb el PP.... ProMASometre t'ofereix la possibilitat de serveis notarials per a verificar la validesa de les teves promeses electorals.

Que Catalunya s'omple de inmigrants..... tranquils, ProMASometre ofereix diners per a mantindre'ls a tots, previ pagament d'un mòdic preu en forma d'explotació laboral a alguna de les empreses del Grup Godò.

Que ens quedem sense un duro...... ProMASomtre també paga hipoteques a tots aquells que més la necessiten.... per exemple, el fill d'en Pujol.

Arriba una nova forma de fer promeses electorals, una nova forma de fer política. Expoliar Catalunya, Manegar Bé... Vota ProMASometre!!
Generic Zocor Simvastatin drug is an hmg-coa reductase inhibitor or "statin" used to lower bad cholesterol (LDL) and triglyceride levels in your blood or to raise good cholesterol (HDL) levels in adults.

Generic Lipitor ATORVASTATIN drug belongs to the group of medicines called 3-hydroxy-3-methylglutaryl coenzyme A (HMG-CoA) reductase inhibitors.It works by blocking an enzyme that is needed by the body to make cholesterol, thereby reducing the amount of cholesterol in the blood.

Generic Crestor Rosuvastatin drug is used to reduce the amounts of LDL (bad) cholesterol, total cholesterol, triglycerides (another type of fat), and apolipoprotein B (a protein needed to make cholesterol) in the blood. Rosuvastatin also increases the level of HDL (good) cholesterol in the blood. These actions are important in reducing the risk of atherosclerosis (fatty deposits in the arteries), which can lead to heart attack, stroke, and peripheral vascular disease.

Generic Norvasc Amlodipine drug is used to treat hypertension (high blood pressure) and to treat angina (chest pain).

Generic Plavix Clopidogrel drug is used in the prevention and treatment of heart attack, stroke, blood clots, and acute coronary syndrome.