El "Sí" també de la dignitat

En començo a estar ben tip. En aquest espai, i en molts altres, se'ns ha acusat als que ens mostrem públicament partidaris del "" al referèndum del proper 18 de juny de ser uns "carques", "espanyolistes", "instal·lats", "pro-establishment" i no sé quantes rucades més.
Mentrestant el "No sobiranista" s'embolcalla en una pàtina de dignitat, de puresa, d'actitud messiànica i asseguren que "cal votar no per dignitat". Doncs ho sento molt però per aquí no hi passo: és absolutament tan digne el "Sí" com el "No". I també, per altra part, pot ser tan instal·lat el "Sí" com el "No". Només faltaria. Molts, des del catalanisme polític, pensem senzillament que aquest Estatut significa una millora substancial per l'autogovern de Catalunya, i per això hi votarem a favor.
Encara que, de fet, tot això no ens ve de nou, també Francesc Macià va ser acusat per alguns de "botifler" quan va retornar de Madrid amb l'Estatut de Núria sota el braç, llavors sí amb una immensa retallada després de la "Sanjurjada". Aconseguim ara cotes d'autogovern importants, avancem en el tema de la llengua, el reconeixement de la nació catalana, el finançament, i això és l'important. Que cadascú voti allò que "bonament li plagui", com diria Miquel Martí i Pol, però no s'hi val el jugar a ser més dignes els uns que els altres. Ho deia molt bé l'historiador Joan B.Culla fa uns dies:
"Por otro, una clara propensión a la truculencia verbal: el Estatuto aprobado por las Cortes es un "fraude", los partidos que lo apoyan han "claudicado" o se han "vendido", los empresarios que lo dan por bueno son unos cobardes o esperan sacar tajada, los independientes que defienden el sí son unos miserables botiflers hambrientos de pesebre... Tal escalada de descalificaciones debería ser evitada no ya por razones éticas y estéticas, sino sobre todo por razones prácticas e incluso patrióticas" .
També ho explicava la Maria Carme fa pocs dies en un escrit recent. Hauria preferit no haver d'escriure aquest post, perquè és preocupant quan s'han d'escriure obvietats com aquesta.

Comentaris

Joan Safont ha dit…
Com tu dius Macià va acceptar les retallades a un Estatut que els catalans ja havien aprovat en referèndum, però calia, en aquells moments crítics, salvar la república, tot i que fos dolorós per ell i per a molts catalans.
L'any 79 ERC, tot i ser absolutament crítica amb l'Estatut que finalment s'aprovà, va veure's obligada a votar que sí perquè se sortia d'una dictadura cruel i calia salvar la democràcia naixent.
Ara, després de 30 anys de democràcia, amb un sistema autonòmic consolidat, amb una "transició modèlica", en la millor circunstància posible, a qui s'ha de salvar? La cadira presidencial, la cadira coddiciada per alguns, les carteres ministerials per les que alguns sospiren?
Respecto tots els vots, però tampoc cal que es faci servir els difuns per justificar arguments actuals. Com sabem que hauria votat Macià?
Mentres el PSC s'obseciona amb el PP, alguns l'obseció, legítima, la teniu amb el sobiranisme. Ara tot té les seves conseqüències.
Per cert, no queda clar si el catalanisme polític sou només els del sí, o només en sou una part, acceptant altres postures dins del catalanisme. És una qüestió d'estil, només.
Cesc Amat ha dit…
Bé, Safo, que consti que lo de Macià se m'ha acudit per referència al documental de la República de l'altre dia, no pas perquè ho hagin repetit en Maragall i en Mas avui també. De fet, quan la mare m'ho ha llegit m'ha vingut i ha dit, "què, que t'has tornat convergent com en Mas ara?". No es tracta de salvar ningú, no, es tracta de fer simplement un pas endavant en el nostre autogovern.
Jaume Planas ha dit…
Veig clar que si surt el "no" al referendum els política han de fer quelcom i el terrabastall, crec, seria considerable. Si surt el "sí" i no s'aconsegueix ni anivellar un pel les balances fiscals, ni la transparencia, ni res de res, podrem almenys criticar economistes que van dir que aquest Estatut proposat sol·lucionaba aixó?
Tu vas dir que amb aquest Estatut ho arreclabem, espero que ho mantinguis el 19 si surt el "si" encara que a Madrid a les properes eleccions generals el PP tregui majoria absoluta.
Cesc Amat ha dit…
Bé, he afirmat que amb el finançament es fa un pas endavant important, perquè conté alguns elements interessants, no que sigui la solució definitiva de res. És un tema prou complex i que s'arrossega ja fa uns quants anys. Per elements interessants vull dir per exemple l'equiparació de l'Estatut i la LOFCA, el ppi d'ordinalitat, el criteri de solidaritat que procalma l'Estatut o el reforçament de la Comissió Mixta. En tot cas, suposo que saps que el següent pas és pactar la LOFCA, i aquí és on acabarà de fixar-se l'aplicació de la solidaritat. I és natural que així sigui, perquè em costa imaginar que Catalunya imposi com ha de ser la solidaritat sense una discussió multilateral. Ep! així ho va dictaminar també el Consell Consultiu. Per altra part, estic d'acord amb tu que fa falta molta més transparència amb tot el que fa referència a com s'estableix la solidaritat i que és necessari que es publiquin les balances fiscals. Gràcies.
núria ha dit…
Francesc, em temo que això que dius es pot aplicar tant pels que critiquen el sí com pels que critiquen el no... només depèn de quin percentatge de cada vot hi hagi a la conversa... però (i, sincerament, no és per portar-te la contrària) crec que tots som bastant maleducats, i tots tendim a deslegitimitzar el contrari, malgrat que, evidentment, és absolutament il·lògic, en una democràcia. El lema del PSC mateix... amb aquesta mena d'amenaça volent equiparar el NO amb el PP, com si el PP fos Satanàs fet persona, quan suposo que també és una ideologia ben legítima i ben digna, no? (perquè si no, també la podríem il·legalitzar ara que ja en som experts, no?). Esclar que crec profundament que aquesta comparació amb el PP no és, evidentment, pels votants del PP, que ben contents que estaran si guanya el PP, sinó pels més independentistes/catalanistes, a veure si agafen remordiments de consciència, quan, el NO, com el SÍ deu ser igual de legítim i igual de DIGNE, no?
Cesc Amat ha dit…
Efectivament, trobo també bastant desencertat el lema del PSC en la campanya del referèndum.Sobre això m'ha agradat l'article de l'Antoni Puigverd a La Vanguardia d'avui. Però una cosa no treu l'altra. Després, no entenc massa les teves preguntes, jo no he il·legalitzat ningú i dic ben clarament al post que tan digne és una opció com l'altra, òbviament.
D'acord Francesc. Més enllà dels arguments a favor del sí o a favor del no (que n'hi ha de prou potents en una banda i altra), detesto tot aquest personal, provinent sobretot del camp independentista, que quan algú diu que votarà que sí de seguida ja és titllat de "botifler", una paraula que penso que no deixa de tenir quelcom de sectari i fins i tot totalitari: qui es creu legitimat per donar carnets de bon català?

I no puc deixar d'estar d'acord amb la Núria, sobretot veient campanyes en negatiu com la del PSC, totalment lamentable.
Anònim ha dit…
no, no, francesc, perdona... les preguntes no anàven pas per a tu... són retòriques... Núria
Cesc Amat ha dit…
Narcís,
Estem força d'acord amb moltes coses doncs. Llàstima que no sigui així en el vot final... :-)

Núria,
Ah, doncs per això no les devia etnendre...
Anònim ha dit…
Evidentment que totes les opcions són igual de dignes, no crec que ningú amb el cap mínimament ben amoblat pugui discutir-ho. El que es discuteix o es posa en dubte és la dignitat dels mitjans emprats.
El SI és una opció DIGNA, però alguns dels que el defensen tenen acutacions INDIGNES. Per exemple;
Es INDIGNA la campanya del PSC fent-nos por amb el papus del PP (quants del camp del NO han demanat el vot amb l'argument de que els neonazis de la Plataforma per Catalunya de l'Anglada están pel SI???)
Es INDIGNA la pressumptament independent plataforma pro SI amb la web hostatjada en servidors de l'entorn socialista.
Es INDIGNE el nivell de manipulació a mitjans privats però sobretot públics esbiaixats cap al SI de forma clara (a les entrevistes massatge em remeto, per no parlar dels informatius).
... i anar fent ....
I amb tota aquesta guerra bruta que es fa des del SI, tu et queixes que t'esquitxa la seva indignitat?
No dubto de la teva bona fe, però crec que la teva "enrabiada" està una mica fora de lloc i en tot cas s'hauria de dirigir a demanar més rigor, dignitat i joc net als teus companys d'opció.
Anselm
Cesc Amat ha dit…
Doncs trobo una absoluta xorrada lo de l'IP de l'EstatutJoSí, em sembla evident que l'important és la pluralitat de les seves adhesions, les persones que hi firmem voluntàriament amb noms i cognoms. I no allà on estigui allotjada la pàgina per un servidor privat.
Anònim ha dit…
Cesc, podria ser una xorrada si fos un fet aillat i fos una plataforma en defensa de la sardana ... però és una de tantes.
Pots quedar-te en l'anècdota, si vols, però si estàs interessat en les sospites que aixequen alguns del del SI, això de la guerra bruta és una de les causes principals.
Una altra, si vols, és preguntar-te d'on cobra cadascú. Jo treballo al sector privat (però al de debò, que diria en Saura, no als xiringuitos semisubvencionats que han aparegut a Catalunya com bolets des de la transició). Hi ha gent que més que defensar l'Estatut de la Moncloa, defensa el seu lloc de treball (Villatoro, per exemple, per no tocar cap guru sociata rollo Núria Bosch, que a més intueixo que no els deus tenir gaire lluny). Conec més d'un cas de gent en el vostre món que ha rebut trucades de Còrsega o de Nicaragua indicant-los "el camí de la llum" del SI amb poc subtils pressions laborals i econòmiques. Això ajuda a entendre perquè molts del SI han patit en menys d'un mes un procés de transformació "donde dije digo, ...". Tampoc això és indigne, sempre que ho indiquin, cosa que no sempre fan.
Bé espero haver ajudar a aclarir perquè alguns del SI fan pudor de socarrat ...
Anselm
Cesc Amat ha dit…
Escolta, i el Mundial que comença demà també deu ser sens dubte una absolunta i indigna intromissió i espanyolització de la campanya no?
Anònim ha dit…
Cesc, veig que fuges d'estudi, potser treballes a Hisenda Pública de la UB?
Jo concloc que el SI és una opció DIGNA (l'infern és ple de bones intencions...jaja) però que alguns el defensen amb mètodes INDIGNES i que d'altres el defensen per interessos INDIGNES`(i no obscurs, sinó ben clarets).
Ho he intentat explicar i debatre, però és difícil argumentar quan l'altre no ho fa.
Anselm
Cesc Amat ha dit…
Anselm,
No, si potser encara hauré de demanar perdó per votar que "Sí"... per favor home! Estic a favor del nou Estatut sense cap indignitat i sense haver rebut cap pressió de ningú. Només faltaria. El que trobo força mal educat són tota aquesta sèrie de suggeriments, subterfugios i catalogacions de persones que vostè s'atreveix a formular. No treballo a la UB. Ara bé, a la UB hi ha investigadors que em mereixen tot el respecte com la Núria Bosch, l'Albert Solé o tants altres. I també hi tinc altres amics que estan pel "No" per cert i promouen manifestos en aquest sentit. Perquè sap, no em distingiré mai pel secterisme que vostè exemplifica.
Anònim ha dit…
Cesc, encara espero resposta als meus arguments, de moment tinc respostes insultants indirectes (Mundial) o bé directes (com la darrera). Arguments, CAP.
He diferenciat clarament l'opció del SI que em sembla DIGNA (i crec que en això estem d'acord, jo tb tinc amics a favor del SI) dels que li fan un flac favor promovent-la amb mètodes o per raons INDIGNES i te n'he donat exemples (i no me n'has rebatut ni un).
I sobre alguns d'HP, doncs home, poden ser bons, objectius i professionals quan parlen de sistemes llunyans (Alemanya, USA, ...) però en quan la cosa s'acosta al debat polític espanyol es transfiguren. P.e., jo encara espero que ens expliquin perquè el 15% de l'IRPF era meravellós, el 30% catastròfic i el 50 o 58% d'ara torna a ser meravellós.
Anselm
Cesc Amat ha dit…
Ho sento molt Anselm, però és que no tinc masses ganes de debatre amb algú que es veu amb cor d'insinuar a on treballa o deixa de treballar tal persona, fent desqualificacions gratuites i parla de trucades estranyes i pressions manipuladores. Igual m'equivoco, però no em sembla la millor manera de plantejar un diàleg serè. Lo del mundial no és pas un insult, sinó una mica d'humor, que no s'ha de perdre mai. Sobre finançament et recomano la pàgina web www.ffederal.org
david ha dit…
Amb tots els respectes, i vagi pel davant que el sí és tan digne com qualsevol altre vot, m'estranya veure unes posicions tan a la defensiva quan en teoria les enquestes us són del tot favorables. Se suposa que això és un passeig pels del Sí. Una crítica al Sí per considerar insuficient la proposta d'Estatut i creure que és més coherent rebutjar-la no és anomenar botifler a ningú, ni ser intolerant, ni res d'això. És una opció política.
Anònim ha dit…
En fi, em quedo sense respostes, i amb un dubte addicional. No sé si ets massa jove o massa cínic. Tenint en compte com utilitzes l'humor i la indignació indistintament potser és la 2a.
En aquest país hi ha poca tradició en consultar les hemeroteques, però els que ho fem ocasionalment, acostumem a desconfiar de canvis d'opinions sobtats. Sobretot quan sabem els milers d'euros que està repartint en Castells entre els centres de recerca econòmica (http://busot.blogspot.com/2006/05/lomert-catalana-antoni-castells-es.html).
Quan descobreixis quins % del sistema de cessió d'impostos (també conegut pel tocomocho) són lloables (15%, 58%) i quins catastròfics (30%), en parlem. Si vols una pista extra, està bastant correlacionat amb qui mana a Madrid ... i això també és humor!
Anselm
Anònim ha dit…
Your are Nice. And so is your site! Maybe you need some more pictures. Will return in the near future.
»
Anònim ha dit…
Very pretty site! Keep working. thnx!
»
Anònim ha dit…
I find some information here.
Anònim ha dit…
Here are some links that I believe will be interestedhttp://neveo.info/908.html or http://indexmachine.info/450.html and http://neveo.info/1537.html
Anònim ha dit…
Very cool design! Useful information. Go on! »
Mens health drugs

Viagra generic drug is taken by mouth as needed between four hours and one-half hour before sexual activity (about one hour before is most effective). Take only as directed, usually once daily as needed. Sildenafil works along with sexual stimulation to help achieve an erection. Order discount generic or brand Viagra pharmacy online.

Generic CIALIS drug was shown to improve, up to 36 hours after dosing, the ability of men with ED to have a single successful intercourse attempt. CIALIS has not been studied for multiple sexual attempts per dose. Order discount generic or brand Cialis pharmacy online

Generic Levitra drug is taken orally when needed between 4.30 hrs and 30 minutes before sexual activity. Take Levitra only as directed, usually once daily as needed. Levitra works along with sexual stimulation to help achieve an erection. Order discount generic or brand Levitra pharmacy online

Generic Soma drug relaxes muscles and relieves pain and discomfort associated with strains, sprains, spasms or other muscle injuries. Muscle relaxers are for specific muscle injury and pain and should not be used for general body aches and pains. Order discount generic Soma Carisoprodol pharmacy online

Generic Acyclovir drug is used to treat herpes infections of the skin, mouth, mucous membranes, genital herpes, herpes zoster (shingles), and chickenpox in some individuals. This medication does not cure herpes, but relieves the pain and may make the infection clear faster. Order discount generic Acyclovir pharmacy online

Generic Famvir drug (Famciclovir) is used to treat herpes zoster (shingles) and genital herpes. It does not cure herpes infections but decreases pain and itching, helps sores to heal, and prevents new ones from forming. Order discount generic or brand Famvir Famciclovir pharmacy online

Generic Valtrex drug (Valacyclovir) is an antiviral agent used in the treatment of shingles (herpes zoster) or genital herpes. Order discount brand or generic Valtrex Valacyclovir pharmacy online
Anònim ha dit…
[url=http://www.xbox360achievements.org/forum/member.php?u=259462]mexitil cost per pill[/url]
Anònim ha dit…
[url=http://community.bsu.edu/members/buy+online+Viagra.aspx]Viagra fast delivery no doctors[/url]