Col.lecció Herbert al MACBA

Ahir dissabte vam visitar l'exposició "Espai públic /Dues audiències. Obres i documents de la Col·lecció Herbert". Va ser la primera vegada que em vaig endinsar a les plantes superiors del MACBA. I potser era el contrast amb el dia gris de fora, però em van meravellar les rampes blanques de l'esplèndit edifici del MACBA, obra de l'arquitecte nordamericà Richard Meier.
El cert és que la Col.lecció Herbert casa com un anell al dit amb aquest edifici. La majoria d'obres de la col.lecció són peces dels anys 70´s, 80's i principis dels 90's que el matrioni Herbert va recopilar al llarg dels anys amb criteri i intencionalitat. Com diu el catàleg de l'exposició: "Annick i Anton Herbert, compromesos defensors del reductivisme del minimalisme, l’art conceptual i l’arte povera, van convertir la defensa del que és "essencial" –no "superficial"– en una de les directrius de la seva col·lecció."
L'exposició em va agradar perquè permet fer una aproximació al que imagino són algunes de les constants de l'art conceptual i minimalista: una certa obsessió per la mesura i la quantificació, l'enfrontament, la tecnificació, i l'estudi de conjunts i grups. Un art, és clar, influït pel context polític i social d'quells anys: el maig francès, el compromís social, les ideologies així com els desafiaments i els reptes de les revolucions tecnològiques. Anton Herbert assegura que "no hem col·leccionat obres d’art, sinó una nova manera de pensar."

Comentaris