Primero hacerse cargo de la realidad, después encargarse de la realidad, y finalmente cargar con la realidad

Image hosting by Photobucket

Hi vaig arribar per indicació del pare, tard, a quarts de tres de la matinada, però va valer la pena. Una d'aquelles estones de plaer i lectura. Estic parlant de l'entrevista a Diego Gracia, catedràtic de bioètica, que publicava fa un parell de setmanes EPS. Diego Gracia és una persona interessantíssima per la seva multidisciplinarietat, a cavall en aquest cas entre la filosofia i la medicina. Tot i ser metge de professió, va ser deixeble de filòsofs tan importants com Xavier Zubiri o Laín Entralgo.
La primera sorpresa va ser retrobar una cita perfecta de Ellacuría que ja em va impressionar molt quan la vaig escoltar a Jon Sobrino en una conferència a Barcelona, recordo que llavors la vaig apuntar en una llibreteta i que alguna vegada l'havia intentat recuperar perquè l'havia perdut. "Por ejemplo, Ellacuría tomó una idea de Zubiri, la de “hacerse cargo de la realidad”, para avanzar unos pasos más y hablar de “encargarse de la realidad” y de “cargar con la realidad”, de lo que se deriva su compromiso con las realidades sociales y políticas."
Diego Gracia es mostra partidari de la democràcia deliberativa, amb totes les dificultats que comporta la necessitat de saber combinar les emocions amb un procés d'anàlisi racoinal. "El método no es distanciarse de las emociones, los sentimientos o las creencias, porque, entre otras cosas, es imposible. Si en algo he trabajado mucho es en bioética, y ahí de lo que se trata es de intentar tomar decisiones y razonar con inteligencia. El método ya lo dio Aristóteles, y yo lo he aplicado a la bioética. Es el método de la deliberación. No se trata de dejar fuera las creencias, los valores y las emociones, porque los seres humanos los incluimos siempre en nuestra toma de decisiones, pero sí de someterlos a un proceso racional de análisis."
Em va agradar també la manera com planteja el tractament dels malalts terminals i la eutanàsia. Insisteix que la solució passa pel gradualisme i les polítiques pal.liatives. Amb elles es podrien reduir bona part dels maldecaps de les situacions extremes: "El problema es cómo manejar las situaciones terminales más angustiosas. Un principio básico es el de la gradualidad: hay que ir de lo menos lesivo a lo más lesivo, y no al revés. A mi modo de ver, con unos buenos cuidados paliativos y una sedación terminal bien manejada, se pueden resolver prácticamente todos los problemas. Todos. Lo ideal es la planificación anticipada de la atención terminal". Les lleis de dependència van doncs en la bona direcció.

Comentaris

fruta vida ha dit…
www.fruitavida.biz the one true health drink from the Amazon that is full of nature's natural benefits.
fruta vida ha dit…
www.fruitavida.biz the one true health drink from the Amazon that is full of nature's natural benefits.