La velocidad de la luz

Image hosted by Photobucket.com
Ahir a la matinada vaig acabar la última novel.la de Javier Cercas. Mentre llegia a fora sentia tronar sense parar, uns trons que m'acompanyaven, quasi feien de banda sonora de la lectura. El llibre comença sent una exhibició de dèries literàries: "si te fijas bien Hemingway es muy útil como detector de idiotas: a los idiotas nunca les gusta Hemingway". Però poc a poc el llibre va guanyant intensitat fins arribar a un esplèndit final amb aires de tragèdia. Quan finalment s'entrellacen les vides paral.leles i l'amistat d'un escriptor espanyol maleït per l'èxit, inspirat pel mateix Cercas, i els turments d'un ex-combatent de la guerra del Vietnam, Rodney Falk. La novel.la tracta molts temes, però sobretot gira al voltant del sofriment humà, de les guerres, de la culpa, de la possibilitat de redempció, de l'èxit i el fracàs, i per damunt de tot, de l'amistat i l'amor. Confessaré que a la pàgina 284, després dels trons, no vaig poder més i em va caure més d'una llàgrima. I és que la història de Rodney Falk és devastadora. Rodney Falk era un brillant jove americà amb tota la vida per davant, amant de la literatura i la filosofia, però tot això es veurà troncat per la guerra de Vietnam. En part per les pressions familiars, d'un pare que havia lluitat també a la Segona Gran Guerra, Rodney s'acaba allistant a l'exèrcit i s'encamina cap a Saigon. Però la guerra el canviarà, i l'acaba convertint en un enbogit membre de les Tiger Force, una de les unitats d'èl.lit més mortíferes i sanguinàries dels nordamericans. Rodney es transforma així en un assassí de dones i nens. I la culpa el perseguirà tota la vida. L'afable jove nordamericà és incapaç de prosseguir la seva vida anteiror. Però Javier Cercas se'n cuida prou de que ens l'acabem estimant, de que el comprenguem i que el perdonem. És la història de la comprensió d'un fracàs, de voluntat de justícia i redempció fins a darrera hora. Homes sols maltractats per l'atzar i circumnstàncies no volgudes. Un record pel patiment dels herois maleïts i turmentats, incompresos i abandonats pel seu propi país. "Pray for Peace, Support our Troops". I la necessitat d'explicar aquesta història, per donar sentit a tantes morts, a tantes misèries, si és que això és possible. "Entonces entendí que de repente lo que no había entendido aquella noche de tantos años atrás, y era que si yo había abandonado la fiesta y había ido en busca de Rodney fue porque observándole desde la ventana supe que era el hombre más solo del mundo y que, por alguna razón indudable que sin embargo no estaba a mi alcance, yo era la única persona que podía acompañarlo(...) Ahora yo también era responsable de la muerte de una mujer y un niño". I una oració final de Hemingway que es va repetint i entenent cada vegada més a mesura que avança la novel.la: "Nada nuestro que estás en la nada. Nada es tu nombre, tu reino nada, tú serás nada en la nada como en la nada". M'ha agrdat potser fins i tot més que Soldados de Salamina. Us la recomano.

Comentaris

Pedro ha dit…
Jo pensava que seria similar a soldados de salamina. Però el mateix Cercas, quan parlar d'ell mateix durant la novel.la a través del seu propi personatge, diu que es tracta d'una novel.la sobre un incident irellevant de la guerra civil.
Aquest nou llibre és simplement genial, i més quan veus que Cercas parla de Rodoreda i situa part de l'acció a Barcelona i sense complexos. Per cert, si has llegit "el inquilino"(acantilado) encara t'agradarà més perquè t'adonaràs que en Falk surt en aquest llibre i també la mateixa universitat.
Cesc Amat ha dit…
I tant Pedro, el detall que a Rodney Falk li agradin les novel.les de Mercè Rodereda és collunut.
Eu ha dit…
Totalment d'acord amb vosaltres dos: la imatge d'un seminari a una universitat dels EUA, amb l'americà patibulari, el xino, l'italià i els dos protagonistes, comentant junts "Mirall Trencat" és boníssima...

Ara bé, jo us haig de dir que em va agradar més "Soldados de Salamina". Ara hauré de provar amb "El inquilino", a veure què tal...
Lipitor a gastrointestinal lipase inhibitor used in the management of obesity in adult and adolescent patients age 12 and older. This medicine may be used during the weight loss phase or following weight loss to assist in weight management. Order generic Lipitor medication online.

Zocor(simvastatin) is used along with an overall diet plan in order to reduce high blood cholesterol levels. Zocor can significantly reduce the amount of LDL ("bad") cholesterol in the blood while simultaneously raising the levels of HDL-C ("good") cholesterol. Order generic Zocor medication online.

Zyban is to quit a smoking addiction. Zyban is the first nicotine-free pill to help you quit smoking. It allows one to quit smoking easier than without taking any medications. Order generic Zyban medication online.

Generic Acomplia is an anorectic anti-obesity drug. It is a CB1 cannabinoid receptor antagonist. Rimonabant has been found to stop food craving enough to help people lose weight, and can also help curb other unhealthy urges, such as smoking. Order generic Acomplia medication online.

Xenical a gastrointestinal lipase inhibitor used in the management of obesity in adult and adolescent patients age 12 and older. This medicine may be used during the weight loss phase or following weight loss to assist in weight management. Order generic Xenical medication online.