La diferencia entre la ITV i la BBC


En Rafael Argullol ens parlava fa uns dies del que ell anomenava 'la cultura de los necios'. La reflexio filosofica era impepinable. Ara, potser li mancava algun exemple televisiu, politic, cultural per donar-li mes forca.

Una prova de fins on pot arribar la 'necedad' son els programes que fa la ITV a Gran Bretanya. Mes d'un dels seus programes consisteix en explotar miserablement les diferencies socials i els seus topics fins a extrems insuportables. En un d'ells, per exemple, agafen dues families angleses, una tipus 'hooligans' de Liverpool i una altra tipus Sir. de Kennsington. Una de grossos i hamburgeseros que van de vacances a Blackpool i l'altra de la very british upper class amb segona residencia a la Toscana. El show consisteix en fer anar de vacances conjuntament a les dues families...

Primer els de Bkackpool fan el seu viatge habitual, posem per cas, a EuroDisney acompanyats dels sofisticats upper class. Tot aixo amb els fills respectius. I despres els de Kennsington porten els hooligans a Florencia, per exemple. I aixi s'exploten i afloren fins als mes insulsos topics amb un mal gust que fa feredat. Els hooligans s'avorreixen als museus de Florencia, volen anar a menjar hamburgueses i de compres enves d'anar a la Galeria dels Uffizi, els upper class son uns pedants que no poden comprendre la vulgaritat dels altres etc...

Els anglesos, amb el seu toc ironic, cultivat i liberal son envejables. Pero quan aixo desapareix i tan sols en queda un classisme groller es torna repugnant. Si en comptes de la pedanteria algu els fes despertar la curiositat als hooligans no podrien interessar-se minimament pels palaus florentins i la seva cultura ? De veritat algu es creu que en un bon restaurant italia els hooligans s'emprenyaran perque no hi ha pizzes i hamburgueses ? Pitjor encara, no fan aquesta mena de imbecilitats perpetuar encara mes la diferenciacio social ? Potser no es casualitat que Gran Bretanya sigui el pais amb menys mobilitat intergeneracional.

Aquesta no es la unica gloria de ITV, pero, l'altre dia en feien un altre encara mes inversemblant. Agafaven ties mig marginades, amb fracas escolar, addictes al sexe.... i les posaven totes en un palau de middle-england per convertir-les en elegants senyores i "reformar-les". Llavors els hi ensenyaven a menjar en taules ben parades, feien xerrades sobre la inconveniencia de follar amb tius 5 minuts despres d'haver-los coneguts, els feien menjar i tallar llagostes, els hi canviaven la roba interior i aixi aprofitaven perque ensenyessin les tetas etc, etc. Tot aixo en prime-time a 2/4 de 10 del vespre. Brutal.

Comentaris

cinto amat ha dit…
Farncesc ,

Això deu ser una mica la conseqüència del "thatcherisme" anys vuitanta fins al "blairisme" actual, amb el resultat del creixement econòmic global però amb les diferències socials molt més accentuades.
Joan Safont ha dit…
Francesc, la misèria televisiva no és patrimoni de la ITV. Aquí mateix podem veure programes tant o més repulsius: TVE no ha canviat res d'ençà del canvi de govern, només va treure "Noche de fiesta" però continua la naftalina de "Cine de barrio", els culebrons veneçolans i un programa que s'anomena "préstame tu vida" que vindria a ser la versió ìbera del que tu expliques: agafen una noia de pagés i la porten a ciutat, i una de ciutat, generalment un pendó, la porten al poblet de la província de Teruel. Per la resta, TVE ha col·locat gent sense entrar a fons al model de televisió, deu ser que no entenen que és una televisió pública!
A Tele 5 continuen les sèries tan poc elaborades i amb personatges tan plans com "Los Serrano" (on només val la pena la bellísima actriu que fa de filla, Verónica Sanchez) o programes de telerealitat, que en diuen, com "Gran Hermano" i les seves diferents seqüeles: "GHVip" o "La Casa de tu vida", a més dels programes de pseudodivilgació com "TNT" on discuteixen semanalment sobre els massons, els OVNIS, l'Opus, el Codi da Vinci, i tot plegat junt i barrejat. A Antena3, cada vegada més implicada políticament amb la dreta, tampoc és deslliura de la escombreria televisiva: la Campos al migdia, on ni el debat és bo, el terrible "El Diario de Patricia" on només surt gent del tot freak sospitosament sobreactuada: gent que surt de l'armari, que confessa infidelitats, etc.. , a més també fan programes tan pintorescos com la versió campestre del GH "La Granja" o més sèries costumistes-madrilenyes on la cultura dels personatges és ínfima i el nivell de l'español que parlen patètic.
Per sort dispsem de TV3, que encara és la nostra i continua tenin un bon nivell, allunyat del que fan les altres, el 33 i la 2.
joansalicru ha dit…
ei, d'acord amb tot el que es diu... excepte en què Los Serrano és dolent... Safont, Los Serrano són una bona sèrie, amb guions ven treballats i personatges ben caricaturitzats!!!!
joan
Joan Safont ha dit…
De los Serrano, que miro de tant en tant, el que més m'agrada és la gran Verónica Sánchez (Eva) ! Pel que fa a la resta de personatges són molt caricaturitzats: els homes paleolítics "machos ibèricos" en crisi (Santi, Fiti, Diego) i les dones pijes i amb ínfules de cultura (Lúcia i Candela) i els adolescents entre niñatos i repelents (Teté i Guille)...Sort que tenim a la Eva, però crec que el seu futur es troba més enllà de la sèria, que potser sí que no està del tot malament.
Eloi ha dit…
Hola,

en tot cas hem de tenir en compte que iTV és una producció privada de televisió privada, orientada d'una forma abrumadora a una audiència comercial sense contemplacions.
Estic d'acord amb tu amb bona part dels comentaris, però cal tenir present que la vigència dels reality-shows i la seva evolució ha de contemplar que apareguin productes on la neciositat és simplement exhibida, sense dissimulacions.
Jo sempre he dit que hi ha d'haver produccions televisives terrorífiques perquè germinin produccions brillants. I sempre s'ha dit que la mala herba es crema perquè neixi la planta.
A la Universitat Pompeu Fabra ens hem fet un fart, en anys, en cicles, en sessions acadèmiques, en tallers, de recordar que la producció de "baixa qualitat" és necessària per a la consecució d'un sistema televisiu equilibrat.
Cesc Amat ha dit…
Eloi,

Si, si... no pretenia pas dir que tot hagi de ser com la BBC. Pero els programes aquests de la ITV em sembla que van un pas mes enlla de Grans Hermanos i demes (que fins aqui exploten la interaccio de tios i ties tancats en una casa, i com a molt els podem criticar per la imatge de vagueria i no esforc que potser venen). En canvi aquests de la ITV juguen amb una cosa potser mes perillosa: el classisme social i la seva exaltacio.