El "No" reaccionari / Nou Blog d'un catala als EUA

Us recomano les reflexions que fa l'amic Miguel Guillen al seu blog sobre la importancia i el que pot significar el "No" frances. Un analisis mes interessant si cal tenint en compte que en Miguel treballa amb els moviments sindicals a Mataro i pertany a l'esquerra eco-socialista. A mes, l'altre dia va ser el primer mataroni a publicar a 'El Pais' ! :-)

Afegeixo aqui els comentaris que se m'han acudit al llegir el seu post:

1) Sense dubte el que ha passat a Franca es tambe la consequencia del malfer de les elites politiques franceses. Castes politiques com Chirac i companyia. No s'han sabut explicar i potser si que a vegades des del "Si" s'ha adoptat un to paternalsita no gens adequat.

2)L'esquerra francesa, com deia l'Alain Touraine a El Pais l'altre dia, sembla no voler entendre "la necessaria complementarietat del mercat i l'estat del benestar". No es veritat que la Constitucio sigui "neoliberal" i "militarista". L'historiador britanic Timothy Garton Ash ho exposava molt be l'altre dia: com s'enten la paradoxa que els britanics la troben massa 'afrencesada' i estatalista i els francesos massa 'anglosaxona' ? Senzillament perque es una Constitucio: un acord de minims !

3)El "No" es l'exit de A.Hirshmann... el "Si" es la 'veu' de Hirshman, el pas gradual i constructiu malgrat les deficiencies. El "NO" es la temptacio radical, la seduccio revolucioanria, anti-sistema, anti-institucions, anti-castes, anti-tot en definitiva... pero per construir que en definitiva ? Per acabar no construint res.

4)Caldra explicar altra vegada, des del principi, que el projecte europeu es potser el projecte politic de pau i d'interdependencia mes important de la historia. A mes, que podria ser extremadament util per fer de contrapoder als EUA. Els populismes, l'extrema esquerra i l'extrema dreta sembla que no ho volen entendre. Europea es un projecte de generositat i de pacte. Els intransigents no estan disposats a cedir.

El blog d'un catala als EUA

Un altre amic, l'Arnau Bages, s'ha decidit a iniciar un nou blog. L'Arnau esta estudiant el Doctorat en Economia a la Northwestern University. Potser molts no la coneixeu, pero es una de les universitats mes prestigioses dels Estats Units. I segueixo per provocar: els millors centres d'investigacio actuals, a part d'alguns europeus, son als Estats Units. Els millors investigadors sobre gairebe qualsevol materia es troben alla, aixi que a veure si els europeus n'aprenem i ens deixem estar de complexes absurds.

Comentaris

Arnau ha dit…
Tot el que diu en Francesc es absolutament cert. Algun voluntari per venir a fer pais a Chicago? Podeu estar tranquils, el doctorat esta disenyat per tal que ni te n'adonguis de que a l'hivern no es puja de -12 graus.

Ah, Francesc, ja veus que segueixes "creant escola"; clar que el meu blog no aspira a ser pas com el teu. Ja he canviat els colors del meu format perque no coincideixin amb els teus. T'agraden els nous? Si? Perfecte, t'els envio i jo em torno a posar el blau!
Cesc Amat ha dit…
doncs la veritat es que no m'agrada massa tan vermellot... :-)
Arnau ha dit…
I jo que em pensava que a tu et tirava mes aquest color...
Cesc Amat ha dit…
ja fa temps que no m'agrada el vermellot... pero no seguim amb aquesta linea que si he de defensar els blaveros anem arreglats ! :-) O haure d'apel.lar a l'Equip Blau, cosa que tampoc tinc massa clara...