Breu analisis del resultat del Referendum

- A Catalunya 1.326.690 catalans hi han votat a favor, el que representa el 64,64% de votants. Amb dades segons el 97 % escrutat.

- Es preocupant l'elevadissima abstencio, a Catalunya 2.990.190 votants s'han abstingut, el que significa un 59,09% del cens. Per tant podem dir que l'abstencio dobla el nombre de votants pel "Si" a Catalunya. El percentatge de participacio, pero, es molt similar al de les darrers eleccions europees.

- Els percentatges de participacio de Catalunya i la resta d'Espanya son similars: un 42% a tot l'Estat, un 42% a la Comunitat de Madrid i un 41% a Catalunya. O el que es el mateix, l'abstencionisme no es significativament mes elevat a Catalunya. Aquesta em sembla un fet important.

- Alla on si que s'aprecia una diferencia significativa es en el % de vots pel "Si". Mentre que en el total d'Espanya es un 76%, a Catalunya es nomes un 64% dels votants.

- Aquesta diferencia en el % de vots pel "Si" oscil.la segons amb quina comunitat autonoma fem la comparacio. Pero podriem concloure que la diferencia en el % de votants pel "Si" varia entre un 10% i un 15% de votanys menys a Catalunya.

- Com era d'esperar, la unica CCAA amb un % de votants pel "Si" similar a Catalunya es el Pais Basc, amb un 62%, i Navarra amb un 65%. Afegir que al Pais Basc, a part de mes % de vots pel "No" tambe s'aprecia un nivell de participacio menor, un 38%, respecte la resta d'Espanya. Es curios perque aixo ultim no passa a Catalunya.

- Aixi doncs, com a conclusio, el "Si" ha guanyat aclaparadorament a Espanya i sobradament a Catalunya. En tots dos, pero, l'abstencio ha estat molt elevada i similar. En els resultats a Catalunya s'aprecien diferencies, no tant en el nivell d'abstencio, sino en un major % de votants pel "No".

-Per mi aquesta diferencia d'entre un 10 i un 15% menys de votants pel "Si" a Catalunya no es res mes que una prova mes d'aquesta Espanya plurinacional. Els votants catalans i bascos es mostren comparativament mes descontents respecte la Constitucio que se'ls proposava.

Comentaris

cinto amat ha dit…
El "no", significativament, és més alt a les comunitats més nacionalistes, tot i la decantació pel "sí", amb dubtes, de CiU i PNB. També val a dir que aquest"no" ve barrejat amb el "no" de la dreta arcaica a la resta de l'Estat, en més d'un 15%, que també es dóna a les Comunitats històriques.

Ara, aquests mateixos nacionalistes no ho haurien d'aprofitar per insistir, absurdament, en què aquest "no" vol dir més Europa.Objectivament, el nacionalisme radical sempre tendeix a tancar-se, i la història dirà, una vegada més, que on es va votar més "no" a la Constitució va ser on hi ha més nacionalista radical.
Tristany ha dit…
Sembla interessant, ara ho llegiré amb calma ;)