Amos Oz i Sari Nusseibeh / Reflexió sobre el conflicte de Israel-Palestina

Avui l'escriptor israelià Amos Oz i el filòsof palestí Sari Nusseibeh són premiats amb el Premi Internacional Catalunya. Ahir la Mònica Terribes els va fer una bona entrevista a la Nit al dia del Canal 33.

Escoltant-los un se n'adona de les dificultats i l'enorme valentia que cal per lluitar a favor de la pau. Les seves dues idees bàsiques són, primer, que tant a Palestina com a Israel pot existir una majoria social a favor d'una sortida negociada al conflicte i que cal pressionar la classe política en aquest sentit. I en segon lloc, que no hi ha més solució que la creació de dos estats que es reconeixin mutuament, i que per tant, en certa manera, tant israelians com palestins hauran de ser "mutilats" de part dels seus territoris.

Tot això enmig de la terrible dinàmica d'acció-reacció (atacs suicides contra autobusos civils israelians-assassinats indiscriminats de supoats membres de Hamás) que contaminen el dia a dia de les dues societats. En aquest sentit, Amos Oz demanava que, encara que sigui difícil, no siguin només notícia aquestes accions violentes, sinó que hem de saber també que hi ha molta de gent treballant a porta tancada, negociant, que són les llavors de la solució del conflicte.

El més interessant d'aquesta iniciativa és la dosis de realisme i honestedat tant d'Amos Oz com de Sari Nusseibeh, allunyats tant de la ingenuitat com de les simplificacions. Com diu l'escriptor israelià; el que permet la perpetuació del conflicte és el fanatisme que neix en aquelles persones sense esperances, instal.lades en una buidor continuada. Però, en qualsevol cas, el gen del fanatisme és present en tota persona humana, en tots nosaltres. I per combatre'l cal assenyalar camins de la negociació i de reconeixement mutu. Al cap i a la fi, treballar per la guerra, tristament, pot ser molt més fàcil que no pas fer l'esforç de pensar les potencials raons de l'altre, acceptar que de víctimes n'hi ha a tot arreu o acceptar que de fanatisme ho poden ser tant uns com els altres. Aquest és el camí realment difícil, complex i turtuós, però l'únic que és realment útil.

I els matisos són necessaris. És òbvi que, en una primera lectura, la posició dominant que exerceix Israel sobre Palestina és injustificable. La construcció del mur de Cisjordània atempta contra la legalitat internacional, així ho han dit el Tribunal Suprem d'Israel, el Tribunal Internacional de la Haya, la Unió Europea i Nacions Unides. També és injustificable la construcció de més assentaments jueus en territoris ocupats o les enormes dificultats de mobilitat que pateixin els palestins. No hi ha igualtat de drets i oportunitats. Aquesta és una primera lectura, però em temo que no ens podem quedar aquí.

Com deia Amos Oz, la ideologia de Hamás que considera els jueus com a persones "sub-humanes" és també inacceptable i una font de perpetuació del conflicte. O el mateix per els camps d'entrenament violents amb adolascents en camps de refugiats palestins. La frontera és molt fina: fins a quin punt la desesperança i l'odi comprensible com a justificació o, per altra banda, l'exigència raonable de deixar enrera el fanatisme i no traslladar-lo a les següents generacions. Ho dic perquè em nego a acceptar una visió maniqueista de les coses: de fanàtics i de persones que s'avicien en el conflicte n´hi ha als dos bàndols. Aquesta és la segona lectura, la segona derivada, que penso que també és necessària.

A la pàgina te The People's Voice Initiative per la pau a Israel i Palestina apareixen anunciats sis principis, "simples però durs" que deia Sari Nusseibeh, per avançar en aquesta direcció. Fins a dia d'avui aquesta declaració de principis ha aconseguit la firma de 192.550 israelians i de 140.000 palestins, el que és una excel.lent notícia !

-----------------------------------

Statement of Principles

1. Two states for two peoples: Both sides will declare that Palestine is the only state of the Palestinian people and Israel is the only state of the Jewish people.

2. Borders: Permanent borders between the two states will be agreed upon on the basis of the June 4, 1967 lines, UN resolutions, and the Arab peace initiative (known as the Saudi initiative).

·Border modifications will be based on an equitable and agreed-upon territorial exchange (1:1) in accordance with the vital needs of both sides, including security, territorial contiguity, and demographic considerations.

·The Palestinian State will have a connection between its two geographic areas, the West Bank and the Gaza Strip.·After establishment of the agreed borders, no settlers will remain in the Palestinian State.

3. Jerusalem: Jerusalem will be an open city, the capital of two states. Freedom of religion and full access to holy sites will be guaranteed to all.

·Arab neighborhoods in Jerusalem will come under Palestinian sovereignty, Jewish neighborhoods under Israeli sovereignty.

·Neither side will exercise sovereignty over the holy places. The State of Palestine will be designated Guardian of al-Haram al-Sharif for the benefit of Muslims. Israel will be the Guardian of the Western Wall for the benefit of the Jewish people. The status quo on Christian holy site will be maintained. No excavation will take place in or underneath the holy sites without mutual consent.

4. Right of return: Recognizing the suffering and the plight of the Palestinian refugees, the international community, Israel, and the Palestinian State will initiate and contribute to an international fund to compensate them.
·Palestinian refugees will return only to the State of Palestine; Jews will return only to the State of Israel.

·The international community will offer to compensate toward bettering the lot of those refugees willing to remain in their present country of residence, or who wish to immigrate to third-party countries.

5. The Palestinian State will be demilitarized and the international community will guarantee its security and independence.

6. End of conflict: Upon the full implementation of these principles, all claims on both sides and the Israeli-Palestinian conflict will end.

Comentaris